Rafťácké vejlet kvarty

Protože jsme loni moc nezmokli, rozhodli jsme se jet letos na vodu – cílem byla Morava v úseku Postřelmov – Litovel.
 
V Postřelmově nás čekalo setkání s instruktory zájezdu, mnozí z nás prvně v životě uviděli raft a naučili jsme se, že jestli někdo bude říkat “veslo” místo “pádlo”, bude nemilosrdně ztrestán. Po krátké instruktáži jsme se vrhli do vody, tedy na vodu.
Není třeba být skromní, šlo nám to. Teda většinou. Počasí nám dodalo potřebnou atmosféru, takže voda zhora, voda zdola. Pršelo vcelku vydatně. Po příjezdu do Vily Háj jsme se vrhli na polední hamburgry – ať to stojí, co to stojí… neva, platí to rodiče.
Ke konci prvního dne jsme zakotvili v kempu Bagr u Mohelnice. Rozkaz zněl – ubytovat se, tj. postavit stany. A pozor, přichází krátká slovní úloha: Za jak dlouho postaví cca 5 chlapců stan pro 4 osoby? Odpověd zní: Nikdy. Pokud jim nepomůže nějaké děvče, které zvládne přečíst návod. Inu příští rok musíme zapracovat na zimní přípravě. Nicméně stany byly postaveny a šlo se na beach volejbal a na ping-pong. Po vydatné večeři už následovala volná zábava, zahrnující zejména míčové hry a socializaci, seznamování se s jinými chlapci a děvčaty. A pak už do stanů, co nejlépe se vyspat.
Druhý den se pokračovalo. Ranní scéna: obloha relativně zamračená, pršet nemá a má být vcelku pod mrakem. Tudíž – kdo by se snad mazal opalovacím krémem, vypadal by lehce mimo. Jenže ouha – na vodě je ale slunce až až, což nám však zvedá náladu. Poté, co se u jednoho jezu převrhne kánoe s pedagogickým doprovodem, se dobrá nálada dále rychle šíří. Úseky řeky jsou krásné, popadané stromy, mělčiny… Romantika hadra.
Ke konci plavby dochází také k občasnému koupání a soutěži “vošplíchnu tě víc”.
Po vylodění v Litovli se loučíme se skvělými instruktory a lodivody a občerstvujeme se v kempu. Na dřevěné desky laviček a stolů padají první unavené hlavy. Následuje krátká adrenalinová hra Českých drah s názvem “Máme zpoždění…stihnem to?”, kterou ale vyhráváme a téměř načas (půl hodina sem, půl hodina tam) dorážíme do Lipníku. 
Tož všichni zdrávi a příště zas.